Dobrodošli u Sustav za osiguranje etičkoga postupanja i sukladnosti
Početna stranica Poruka glavnoga direktora Česta pitanja Kodeks poslovnoga ponašanja Protukorupcijska politika Druge politike Politika prema zdravlju i tjelesnoj spremi Politika zaštite zdravlja i sigurnosti na radu Smjernice za dobavljače Politika ljudskih prava Sanctions policy All Corporate Governance Policies

Česta pitanja

1. Što ako je riječ o hitnome slučaju?

Sumnja na neposrednu fizičku opasnost ili opasnost od nanošenja štete imovini tvrtke ne prijavljuje se mrežno. Ako je potrebna hitna intervencija, molimo vas da se obratite mjesnoj službi ili službi za hitne intervencije.

2. Želi li zaista vodstvo tvrtke da podnesem prijavu?

Vodstvo Coca-Cole Hellenic potiče vas i od vas očekuje da podnesete prijavu ako znate za neku aktivnost koja izaziva zabrinutost. Prijava koju podnesete može smanjiti moguće nepovoljne posljedice za tvrtku.

3. Upoznat sam s postupcima pojedinaca koji predstavljaju kršenje etičkih pravila, no ti postupci nemaju nikakva utjecaja na mene. Zašto bih podnio prijavu?

Svi zaposlenici Coca-Cole Hellenic dužni su osigurati poštivanje etičkih standarda tvrtke. Ako uočite ponašanje koje bi moglo značiti kršenje Kodeksa poslovnoga ponašanja, dužni ste odmah podnijeti prijavu. Tvrtka će tada moći pristupiti rješavanju problema i ispraviti neprimjereno ponašanje prije nego što dođe do kršenja zakona ili takvo ponašanje postane rizično za zdravlje, sigurnost ili ugled tvrtke.

4. Ako uočim primjer kršenja Kodeksa, nije li dovoljno da ga prijavim svom rukovoditelju, Službi za osiguranje ili Odjelu za ljudske potencijale i njima prepustim rješavanje problema?

Nekoliko je osoba kojima možete prijaviti svoju sumnju: vašem savjetnik za primjenu Kodeksa, glavnomu direktoru tvrtke, direktoru vašega matičnog odjela, direktoru Odjela za pravne poslove, područnomu direktoru Odjela za pravne poslove te savjetniku za usklađenost s propisima Skupine Coca-Cola Hellenic. Financijska, računovodstvena i revizijska pitanja potrebno je prijaviti voditelju središnje Službe za nadzor Skupine Coca-Cola Hellenic, voditelju Jedinice za unutrašnji nadzor ili Odboru za unutrašnji nadzor. Sumnju u ozbiljna kršenja Kodeksa, poput radnji u koje su uključene visoke razine uprave, znatna financijska sredstva, lažni financijski iskazi ili navodne kriminalne radnje, treba odmah prijaviti glavnomu pravnom savjetniku, glavnomu financijskom direktoru Skupine Coca-Cola Hellenic ili voditelju Službe za unutrašnji nadzor Skupine Coca-Cola Hellenic. Svjesni smo, međutim, da se u nekim okolnostima nećete osjećati ugodno budete li na ovaj način prijavljivali moguću sumnju. U takvim slučajevima prijavu možete podnijeti telefonski.

5. Bojim se da će moja prijava otkriti moj identitet. Kako možete osigurati da moj identitet ostane tajan?

Telefonska linija za prijavu sumnje na kršenje Kodeksa osmišljena je na način koji vam jamči anonimnost. Želite li ostati anonimni, pri podnošenju prijave morate voditi računa o tome da slučajno ne otkrijete svoj identitet. Primjerice, izbjegavajte rečenice poput „Iz moga ureda koji se nalazi u blizini ureda osobe XY...“

6. Je li telefonska linija za prijavu sumnje na kršenje Kodeksa također anonimna?

Da. Od vas će se tražiti isti podaci kao da prijavu podnosite mrežno.

7. Što ako želim da se zna tko je podnio prijavu?

U obrascu za prijavu predviđen je odjeljak u kojemu možete otkriti svoj identitet ako to želite. Otkrijete li svoj identitet, poduzet ćemo sve raspoložive korake kako bismo ga sačuvali u tajnosti istodobno poštujući sva pravila provedbe iscrpne i pravedne istrage te se pridržavajući važećih zakona. Pritom ćemo se koristiti podacima sadržanima u vašoj prijavi i izvješćivati vas o tijeku istrage kad to bude moguće.

8. Nisam siguran predstavlja li ponašanje koje sam uočio kršenje pravila propisanih politikom tvrtke ili je riječ samo o kršenju općih načela etike, no mislim da je ponašanje neprimjereno. Što da činim?

Podnošenje prijave kad iskreno sumnjate na kršenje Kodeksa ne znači da nužno morate biti u pravu; važno je da vjerujete kako su podaci koje prenosite točni.

9. Kamo ide prijava? Tko će je pročitati?

Prijave se unose na sigurnome poslužitelju kako bi se spriječila opasnost od povrede sigurnosti podataka. Prijave se dostavljaju Službi za nadzor Coca-Cole Hellenic koja je odgovorna za razmatranje prijava pristiglih preko sustava za podnošenje prijave.

10. Što ako nakon podnošenja prijave dobijem dodatne podatke koje želim unijeti i što ako tvrtka ima dodatna pitanja koja se odnose na moju prijavu?

Na kraju telefonskoga razgovora i postupka mrežnoga podnošenja prijave dobit ćete lozinku prijave i morat ćete odabrati zaporku. Možete se vratiti na mrežnu stranicu ili ponovno nazvati telefonsku liniju te s pomoću lozinke i zaporke pristupiti podnesenoj prijavi. Nakon toga možete unijeti dodatne podatke s kojima raspolažete. Preporučuje se da se nakon 5-7 dana ponovno prijavite u sustav ili nazovete telefonsku liniju kako biste odgovorili na dodatna pitanja ako ih ima.

11. Jesu li dodatni podaci jednako zaštićeni kao početna prijava?

Svi podaci koji se razmjenjuju preko mrežne stranice čuvaju se jednako u tajnosti kao i početna prijava.

12. Što ako izgubim lozinku prijave i/ili zaporku?

Izgubite li lozinku prijave i/ili zaporku, u sustavu ih nije moguće ponovno aktivirati, stoga ćete morati podnijeti novu prijavu.

UPOZORENJE! Ova internet stranica je udomaćena na EthicsPoint-ovim sigurnim serverima i nije dio CCB Management Services GmbH internet stranice ili privatne mreže.