Integrity First® Helpline

Sıkça Sorulan Sorular

Çalışanlar için Sıkça Sorulan Sorular ve Yanıtları

EthicsPoint hakkında

EthicsPoint nedir?

EthicsPoint, yönetimin ve çalışanların iş yerinde dolandırıcılık, istismar ve diğer kusurlu davranışlarla başa çıkmak için birlikte çalışmasına ve pozitif bir iş ortamı oluşturmasına destek olmak amacıyla NAVEX tarafından oluşturulan kapsamlı ve gizli bir bildirim aracıdır.

Neden EthicsPoint gibi bir sisteme ihtiyacımız var?

  • Çalışanlarımızın en önemli varlıklarımız olduğuna inanıyoruz. Açık iletişim kanalları oluşturarak pozitif bir iş ortamını teşvik edebilir ve verimliliği artırabiliriz.
  • Borsada işlem gören şirketlerin, yasalar gereği muhasebe ve denetim sahtekarlıklarını doğrudan Audit Committee’ye iletmek için anonim bir bildirim aracı bulundurması zorunludur.
  • Etkili bir bildirim sistemi, dürüstlük ve etik kararlar verme kültürünü teşvik etmek için gösterdiğimiz çabalara da destek olacaktır.

Başa Dön

Bildirim - Genel

İnternet veya telefonla bildirimde bulunabilir miyim?

Evet. EthicsPoint sayesinde, ister telefon ister internetle gizli, isimsiz bildirimlerde bulunabilirsiniz.

Ne tür durumları bildirmeliyim?

EthicsPoint sistemi, Davranış Kurallarımızın ihlallerini veya diğer endişelerinizi bildirmeniz için çalışanlara yönelik olarak tasarlanmıştır.

Bir ihlal görürsem onunla ilgilenmesi için yöneticime, güvenliğe veya insan kaynaklarına bildirmem yeterli değil mi?

Davranış kurallarımızı ihlal ettiğini düşündüğünüz bir davranışla karşılaştığınızda sizden bunu bildirmenizi bekleriz. İdeal olarak, endişelerinizi bağlı olduğunuz yöneticiye veya yönetim ekibimizin başka bir üyesine bildirmeniz gerekir. Ancak sorunu bu şekilde rahat bir şekilde bildiremeyeceğiniz durumlar da olabileceğini biliyoruz. İşte böyle durumlar için EthicsPoint ile ortaklık yapıyoruz. Bilgileri kendinize saklamanız yerine isimsiz olarak bildirmenizi tercih ederiz.

Bildiklerimi neden bildirmeliyim? Bana ne faydası var?

Hepimiz pozitif bir ortamda çalışma hakkına sahibiz ve bu hak, etik bir şekilde hareket etme ve uygun şekilde hareket etmeyen birini ilgili kişilere bildirme sorumluluğuyla birlikte gelir. Birlikte çalışarak, sağlıklı ve verimli bir ortam oluşturabiliriz. Kusurlu kurumsal davranışlar, tüm şirketin düzenini tehdit edebilir.

Yönetim gerçekten bildirmemi istiyor mu?

Kesinlikle istiyoruz. Hatta bildirmenize ihtiyacımız var. Şirketimizde, ister iyi ister kötü neler olup bittiğini biliyorsunuz. Endişenizin nedeni olabilecek bir faaliyetle ilgili ilk elden bilgiye siz sahip olursunuz. Bildiriminiz, şirket ve çalışanlarımız üzerinde olası olumsuz etkileri azaltabilir. Ayrıca, olumlu görüşler sunulduğunda sorunlar belirlenerek kurumsal kültür ve performans iyileştirebilir.

Bu bildirimler nereye gidiyor? Bunlara kimler erişebilir?

Bildirimler, olası güvenlik ihlallerini önlemek için doğrudan EthicsPoint'in güvenli sunucusuna girilir. EthicsPoint, bu bildirimleri yalnızca ihlalin türüne ve vakanın konumuna göre bildirimi değerlendirmekten sorumlu olan belirli şirket çalışanlarının kullanımına açar. Bu bildirimlerin alıcılarından her biri, bu bildirimleri son derece gizli tutma konusunda eğitim almıştır.

Bu sistem birilerinin beni izlemesine örnek değil mi?

EthicsPoint sistemi, genel felsefemizin pozitif yönlerini almaya odaklanmıştır ve güvenli ve etik bir iş yeri sağlamamıza imkan tanır. Etik çıkmazlar hakkında bir rehbere başvurmanız, pozitif öneriler sunmanız veya bir endişenizi dile getirmeniz teşvik edilir. Etkili iletişim, günümüzün çalışma ortamında kritik bir öneme sahiptir ve bu sistem, iletişimi geliştirmek için harika bir araçtır.

Uyum yükümlülüklerimizi karşılamak ve pozitif bir bildirim ortamı sağlamak için dikkatli bir şekilde en iyi bildirim aracını seçtik.

Başa Dön

Bildirim Güvenliği ve Gizliliği

Anladığıma göre şirket bilgisayarından gönderdiğim her bildirim, bilgisayarımın bağlandığı her web sitesini gösteren bir sunucu günlüğü oluşturuyor, peki bu günlükte bildirimin oluşturucusu olarak ben mi görünüyorum?

EthicsPoint, IP adresleri içeren dahili bağlantı günlükleri oluşturmaz veya tutmaz, bu nedenle bilgisayarınızla EthicsPoint arasında bağlantı kuran hiçbir bilgi yoktur. EthicsPoint, bildirimde bulunan kişinin kimliğini takip etmeyeceğini sözleşmeyle taahhüt etmiştir.

Bilgisayarınızda bildirim oluşturma konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız çalışma ortamınızın dışındaki bir bilgisayarı (ör. internet kafe, arkadaşınızın evi vb. konumlarda bulunan bir bilgisayar) kullanarak EthicsPoint’in güvenli web sitesine ulaşabilirsiniz. EthicsPoint’in verilerine göre bildirimlerin %12’sinden daha azı mesai saatleri içerisinde oluşturulmaktadır, yani çoğu kişi bu ikinci seçeneği tercih etmektedir.

Evden bir bildirim gönderirken anonim kalabilir miyim?

Evden, komşunuzun bilgisayarınızdan veya herhangi bir internet portalından gönderilen bildirimler güvenli ve anonim olarak kalır. İnternet portalı, asla bir ziyaretçinin kimliğini ekran adından belirlemez ve EthicsPoint sistemi anonimliğin korunması için internet adreslerini kaldırır. Üstelik EthicsPoint, bildirimde bulunan kişinin kimliğini takip etmeyeceğini sözleşmeyle taahhüt etmiştir.

EthicsPoint’e sağladığım bilgiler yüzünden eninde sonunda kimliğin açığa çıkacağı konusunda endişeliyim. Bunun olmayacağına dair bana nasıl bir güvence verebilirsiniz?

EthicsPoint sistemi, anonimliğinizi koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, anonim kalmak istiyorsanız bildirimde bulunan taraf olarak bildirim metninizin kimliğinizi yanlışlıkla açığa çıkarmadığından emin olmanız gerekir. Örneğin, “Can Yılmaz'ın yanındaki masamdan” veya “33 yıllık ... geçmişimde”.

Ücretsiz çağrı merkezi de gizli ve anonim mi?

Evet. Sizden internetteki bildirimlerle aynı bilgiler istenecek ve bir görüşmeci yanıtlarınızı EthicsPoint web sitesine yazacaktır. Bu bildirimler, dağıtım sırasında uygulanan güvenlik ve gizlilik tedbirleriyle korunacaktır.

Bildirimimde kimliğimi belirtmek istiyorsam ne yapmalıyım?

Bildirimde isterseniz kendinizi tanıtmak için doldurabileceğiniz bir bölüm bulunur.

Başa Dön

İpuçları ve En İyi Uygulamalar

Etik dışı davranışlarda bulunan kişilerle karşılaştım ama bunlar beni etkilemiyor. Neden bunu bildireyim ki?

Şirketimiz etik davranışları teşvik etmeyi amaçlar. Ne seviyede olursa olsun tüm etik dışı davranışlar, eninde sonunda şirkete ve siz dahil tüm çalışanlara zarar verir. Etikten uzaklaşmanın zararsız görünse bile sağlıklı bir şirket üzerinde nasıl yıkıcı etkiler bıraktığını görmek için son kurumsal skandallarda yaşananlara bakmanız yeterlidir. Kusurlu davranışlar veya etik ihlallerle ilgili vakalarla karşılaşırsanız bunları bildirmeyi kendinizin ve iş arkadaşlarınızın görevi olarak bilin.

Gördüğüm veya duyduğum şeylerin şirket politikasını ihlal edip etmediğinden ya da etik dışı bir davranış içerip içermediğinden emin olamıyorum ama yine de bunlar bana doğru gelmiyor. Ne yapmalıyım?

Bildirimde bulunun. EthicsPoint, bildiriminizin doğru şekilde anlaşılması için bildiriminizi hazırlamanıza ve göndermenize yardımcı olabilir. Olası etik dışı davranışların emin olamadığınız için gözden kaçması yerine karşılaştığınız bir durumu daha sonra zararsız olduğu ortaya çıksa bile bildirmenizi tercih ederiz.

Patronum veya diğer yöneticiler ihlalin parçasıysa ne yapmalıyım? Bildirimi görüp durumu örtbas etmeye çalışmayacaklar mı?

EthicsPoint sistemi ve bildirim dağıtımı, bildirimlerde adları geçen taraflara bilgi sunulmayacak veya bildirimlere erişim izni verilmeyecek şekilde tasarlanmıştır.

Bildirim gönderdikten sonra vakayla ilgili önemli bir şeyi hatırlarsam ne yapabilirim? Veya şirket bildirimimle ilgili başka sorular sormak isterse ne olur?

EthicsPoint web sitesinden veya EthicsPoint Çağrı Merkezinden bir bildirim gönderdiğinizde, benzersiz bir kullanıcı adı alırsınız ve bir parola seçmeniz istenir. Daha sonra EthicsPoint sistemine internet veya telefonla dönebilir ve daha fazla ayrıntı eklemek ya da şirket temsilcisinin sorduğu soruları yanıtlamak ve açık sorunların çözülmesine yardımcı olacak başka bilgiler eklemek için gönderdiğiniz ilk bildirime erişebilirsiniz. Şirketin sorunlarını yanıtlamak için belirtilen zamanda siteye dönmenizi öneririz. Siz ve şirket, ne kadar karmaşık olursa olsun karşılaşılan durumların tespit edilip çözüme kavuşturulabileceği “anonim bir diyaloğa” girmiş olursunuz.

Bu sonradan yapılan yazışmalar da ilk bildirim kadar güvenli olur mu?

Tüm EthicsPoint yazışmaları ilk bildirim kadar sıkı bir güvenlikle ve yine anonimlik çerçevesinde korunur.

İnternete erişimim olmasa bile bildirim gönderebilir miyim?

EthicsPoint’e internet erişimi olan her bilgisayardan bildirim gönderebilirsiniz. Evden bildirim gönderebilirsiniz. Halk kütüphaneleri gibi çoğu kamu alanında internete bağlı bilgisayarlar bulunur. Bilgisayara erişiminiz yoksa veya bilgisayar kullanırken kendinizi rahat hissetmiyorsanız EthicsPoint'in yılda 365 gün, günde 24 saat hizmet veren ücretsiz çağrı merkezini arayabilirsiniz.

Başa Dön