Bežné otázky

Čo je BASF Compliance Hotline a funguje?

Horúca linka je dôverný kanál, prostredníctvom ktorého môžete položiť otázku a/alebo komunikovať obavy v súvislosti so skutočným alebo potenciálnym pochybením, porušovaním predpisov alebo zákonov a zásadami a normami a etickými normami spoločnosti BASF.

Spoločnosť BASF má zmluvu s nezávislou spoločnosťou NAVEX na globálnu správu horúcej linky.

Po zavolaní na telefónne číslo na váš telefonát odpovie zástupca kontaktného centra NAVEX. Po zvolení vami preferovaného jazyka vás prevedie procesom automatický oznam. Ak váš preferovaný jazyk nie je k dispozícii, k hovoru sa pridá tlmočník spoločnosti NAVEX, aby pomohol s prekladom vašich obáv do angličtiny. Hovor môže byť monitorovaný na účely zvýšenia kvality, ale hovory sa nezaznamenávajú a vždy je zachovaná dôvernosť. S procesom majte trpezlivosť, vždy chceme zabezpečiť, aby bola vaša obava riadne zadokumentovaná.

Ako alternatívu využite možnosť nahlásiť svoju obavu online alebo cez mobilný príjem tu.

Akonáhle položíte otázku alebo komunikujete obavu na horúcu linku, prostredníctvom telefónu alebo webu, dostanete jedinečný kľúč správy a budete požiadaní o výber hesla. Kľúč a heslo vám umožnia prístup k vaším správam s cieľom získať výsledky vyšetrovania alebo odpoveď na vašu otázku.

Aké typy situácií by sa mali nahlásiť prostredníctvom horúcej linky pre dodržiavanie súladu?

Musia sa uviesť akékoľvek obavy týkajúce sa možného alebo skutočného porušenia zákona, ako aj politík a usmernení BASF. Ak sa cítite nepríjemne hovoriť so svojím nadriadeným, právnym tímom alebo tímom pre compliance alebo akoukoľvek inou internou kontaktnou osobou o vašich obavách, horúca linka pre compliance vám umožňuje podať hlásenie alebo položiť otázku, a to aj anonymne.

Otázky alebo správy môžu súvisieť s akoukoľvek kategóriou nášho globálneho kódexu správania, ako je nakladanie s majetkom spoločnosti, antitrustové zákony, korupcia a úplatkárstvo, ochrana údajov a informácií, ako aj otázky životného prostredia a ľudských práv.

Kto dostane hlásenia na horúcu linku a čo sa stane?

Elektronické zhrnutie vášho hlásenia alebo otázky bude k dispozícii len konkrétnym členom tímu BASF pre dodržiavanie predpisov, ktorí ho preskúmajú a stanovia ďalšie kroky. Príjemcovia týchto správ sú dostatočne vyškolení na to, aby boli poskytnuté informácie v čo najväčšej miere dôverné. V závislosti od povahy správy môže byť vyšetrovanie pridelené právnemu útvaru, ľudským zdrojom, podnikovej bezpečnosti, podnikového auditu alebo firemnému EHS.

Vyšetrovacie tímy pracujú čo najefektívnejšie na preskúmaní a riešení záležitostí. Každé vyšetrovanie je však iné, a preto sa dĺžka času potrebného na vyriešenie záležitostí líši.

Môžem zostať v anonymite? Môžem podať hlásenie z počítača vo firme alebo doma bez toho, aby ma identifikovali?

Áno, ak požiadate, aby ste zostali v anonymite pri oznamovaní vašich obáv alebo pri dopytovaní, vašu žiadosť budeme rešpektovať. NAVEX nevytvára ani neudržuje žiadne interné denníky pripojenia s adresami IP, takže nie sú k dispozícii žiadne informácie spájajúce počítač s horúcou linkou. Ak však chcete zostať v anonymite, musíte zabezpečiť, aby vaše hlásenie neodhalilo vašu totožnosť náhodou.

Horúca linka tiež umožňuje anonymné "webové chaty" medzi reportérmi a vyšetrovacím tímom, ak sú potrebné ďalšie informácie a umožňuje vám dostať oznámenie po ukončení vyšetrovania. Preto je dôležité pravidelne sledovať vašu správu pomocou kľúča na hlásenie a hesla.

Hoci BASF vynakladá maximálne úsilie na dôkladné vyšetrenie a vyriešenie všetkých obáv v dobrej viere, existujú prípady, keď volajúci neposkytuje dostatok informácií, takže je ťažké vykonať vyšetrovanie.

Budem informovaný o výsledku vyšetrovania?

Na záver prípadu sa na horúcej linke zobrazí upozornenie, ku ktorému máte prístup tak, že zavoláte na horúcu linku alebo sa prihlásite na webovú lokalitu a pomocou kľúča a hesla. Konkrétny výsledok našich vyšetrovaní a všetky prijaté opatrenia sú dôverné.

Čo robí spoločnosť, aby ma ochránila pred odvetnými opatreniami, ak podám hlásenie?

BASF nebude tolerovať žiadnu odvetu voči nikomu, kto v dobrej viere nazná obavy alebo sa zúčastňuje na vyšetrovaní, aj keď toto tvrdenie v konečnom dôsledku nie je podložené. Každá takáto odveta by sa považuje za závažné pochybenie.

Odporúčame vám, aby ste vyhľadali radu alebo nahlásili obavy bez strachu z odvetných opatrení.

Čo mám robiť, ak zabudnem kľúč alebo heslo?

Spoločnosť BASF ani externý poskytovateľ horúcej linky vám nemôžu poskytnúť ani resetovať heslo, preto je ochrana týchto informácií dôležitá. Ak stratíte kľúč alebo heslo zostavy, budete musieť podať novú správu a odkazovať na predtým podanú správu (s popisom povahy obavy a približného dátumu podania, aby sme mohli presne identifikovať predtým podanú správu).

Webová stránka nefunguje na mojom smartfóne. Existuje mobilná verzia, kde môžem poslať svoju obavu?

Spoločnosť BASF ponúka na nahlasovanie obáv mobilný prijímací formulár. Pre jednoduché nahlasovanie na vašom smartfóne použite nasledujúcu URL adresu alebo naskenujte QR kód:

Basfmobile.ethicspoint.com

Čo robiť, ak telefónne číslo nefunguje?

V niektorých krajinách môžu obmedzenia v sieti poskytovateľa mobilných telefónnych služieb spôsobiť, že sa nebude dať spojiť s bezplatnou horúcou telefónnou linkou. V takom prípade môžete (1) skúsiť zavolať na horúcu linku z "pevnej linky" (tzn. nie z mobilného telefónu) alebo (2) podať správu online cez túto webovú stránku. V správe uveďte, že telefónne číslo nefungovalo.