Dobrodošli u Sistem za osiguranje etičkog postupanja i poštivanje propisa
Početak Poruka od generalnog direktora Često postavljana pitanja Kodeks poslovnog ponašanja Antikorupciona politika Druge politike Politika zdravlja i fizičke kondicije Politika zaštite zdravlja i sigurnosti na radu Smjernice za dobavljače Politika ljudskih prava Sanctions policy All Corporate Governance Policies

Često postavljana pitanja

1. Šta ako se radi o hitnom slučaju?

Sumnja na neposrednu fizičku opasnost ili opasnost od nanošenja štete imovini kompanije ne prijavljuje se putem ove internet stranice. Ukoliko vam je potrebna pomoć u hitnoj situaciji, molimo da kontaktirate lokalne organe ili hitnu pomoć.

2. Da li rukovodstvo kompanije zaista želi da izvršim prijavu?

Rukovodstvo Coca-Cole Hellenic želi i potiče vas da podnesete prijavu ukoliko imate informacije o aktivnosti koja može biti uzrok zabrinutosti. Vaša prijava može smanjiti potencijalni negativni utjecaj na kompaniju.

3. Znam da su određeni pojedinci umiješani u neetičko ponašanje, ali to ne uključuje mene. Zašto bih podnio/podnijela prijavu?

Svi zaposlenici CCH imaju obavezu da se pridržavaju etičkih standarda kompanije. Ukoliko uočite ponašanje koje može predstavljati kršenje Kodeksa poslovnog ponašanja, morate to odmah prijaviti. To će kompaniji omogućiti da pristupi rješavanju problema i ispravi ga, po mogućnosti prije nego postane kršenje zakona ili rizik po zdravlje, sigurnost ili reputaciju kompanije.

4. Ukoliko uočim kršenje Kodeksa, zar ne bih to trebao/la jednostavno prijaviti svom rukovodiocu, Službi za osiguranje ili Odjelu za ljudske potencijale i njima prepustiti rješavanje problema?

Imate nekoliko mogućnosti da prijavite problem: svom savjetniku za poštivanje Kodeksa, generalnom direktoru kompanije, direktoru vašeg odjela, direktoru Odjela za pravne poslove, direktoru Odjela za pravne poslove u regiji ili glavnom službeniku za poštivanje propisa. U slučaju finansijskih, računovodstvenih ili revizijskih pitanja, trebate podnijeti prijavu voditelju centralne Službe za kontrolu Coca-Cola Hellenic grupe, voditelju Jedinice za internu kontrolu ili Odboru za internu kontrolu. Sumnju u ozbiljno kršenje Kodeksa, kao što su radnje u koje su uključeni visoki nivoi rukovodstva, značajne novčane iznose, lažno finansijsko izvještavanje ili navodne kriminalne aktivnosti trebate prijaviti generalnom pravnom savjetniku, generalnom finansijskom direktoru Coca-Cola Hellenic grupe ili voditelju Službe za internu kontrolu Coca-Cola Hellenic grupe. Međutim, shvatamo da postoje okolnosti koje ne želite prijaviti na ovakav način. U takvim okolnostima možete izvršiti prijavu putem telefonske linije.

5. Zabrinut/a sam da će moja prijava otkriti moj identitet. Kako mogu osigurati anonimnost?

Sistem telefonske prijave osmišljen je kako bi se zaštitila vaša anonimnost. Međutim, ukoliko želite ostati anonimni, vi kao strana koja vrši prijavu morate osigurati da prilikom prijave ne dođe do slučajnog otkrivanja vašeg identiteta. Naprimjer, izbjegavajte izjave poput ''Iz mog ureda koji se nalazi pored ureda osobe XY...''

6. Da li je telefonska linija za prijavu sumnje na kršenje Kodeksa također anonimna?

Da. Od vas će se tražiti da date iste informacije kao što biste to učinili u slučaju podnošenja prijave putem internet stranice.

7. Šta ukoliko želim da budem identificiran/a prilikom prijave?

U obrascu za prijavu postoji odjeljak u kojem možete otkriti svoj identitet ako to želite. Ukoliko otkrijete svoj identitet, mi ćemo poduzeti sve opravdane mjere predostrožnosti da vaš identitet očuvamo tajnim, zajedno sa vršenjem detaljne i fer istrage i poštivanjem primjenjivih zakona i potvrdit ćemo prijem vaše prijave i dostavljati vam ažurirane informacije kad god je to moguće.

8. Nisam siguran/na da li ono što sam uočio/la ili čuo/la predstavlja kršenje politike kompanije ili uključuje neetičko ponašanje, ali se meni to jednostavno ne čini ispravnim. Šta trebam učiniti?

Podnošenje prijave kad iskreno sumnjate na kršenje Kodeksa ne znači da nužno morate biti u pravu; važno je da vjerujete kako su podaci koje prenosite tačni.

9. Gdje ide prijava? Ko će je moći vidjeti?

Prijave se unose na sigurni server u cilju sprečavanja bilo kakvog mogućeg kršenja sigurnosti. Izvještaji se šalju Službi za kontrolu Coca-Cole Hellenic koja je odgovorna za pregled prijava koje se prime putem sistema za podnošenje prijava.

10. Šta ako trebam dodati dodatne informacije nakon što podnesem prijavu i šta ako kompanija ima dodatna pitanja koja se odnose na moju prijavu?

Na kraju telefonskog poziva ili postupka podnošenja prijave putem internet stranice dobit ćete ključ prijave i od vas će se tražiti da kreirate šifru. Možete se vratiti na internet stranicu ili nazvati telefonsku liniju i pristupiti originalnoj prijavi upotrebom ključa za prijavu i šifre. Zatim možete dodati sve dodatne informacije koje imate. Preporučuje se da se vratite na stranicu / ponovo nazovete nakon 5-7 dana u cilju potpunog odgovaranja na pitanja kompanije, ukoliko je to primjenjivo.

11. Da li je podnošenje naknadnih prijava jednako sigurno kao i podnošenje početne?

Cjelokupna korespondencija na internet stranici čuva se u istoj strogoj tajnosti kao i prvobitna prijava.

12. Šta trebam učiniti ukoliko izgubim svoj ključ za prijavu i/ili šifru?

Ukoliko se izgubi, ključ za prijavu i/ili šifru nije moguće povratiti. Morat ćete podnijeti novu prijavu.