Om Consolis rapporteringsverktyg Rapportering – AllmäntRapporteringssäkerhet och diskretion Tips och bästa praxis

Om Consolis rapporteringsverktyg

Varför behöver vi en etisk rapporteringsverktyg?

Vi har implementerar en etisk rapporteringverktyg för att förhindra och tackla potentiella oegentligheter (korruption, datasekretess, arbetsfrågor, hälsa och säkerhet och brott mot policyer, samt andra ärenden) på arbetsplatsen, samtidigt som en positiv arbetsmiljö främjas. Denna rapporteringverktyg är ett omfattande och konfidentiellt rapporteringsverktyg som skapats av NAVEX, en tredjepartsleverantör, där du anonymt (om du väljer det) kan rapportera ett ärende, via Internet (online) eller via det kostnadsfria telefonnumret.

Rapportering – Allmänt

Vilka typer av situationer bör jag rapportera?

Vi förväntar oss att du rapporterar om eventuella brott mot uppförandekoden, policyer, potentiellt bedrägeri, missbruk och andra överträdelser du kan vara vittne till eller offer för, t.ex. konkurrensmetoder, mutor och korruption, bokförings- och/eller finansiella frågor, säkerhet för individer eller miljön, missbruk eller beteenden (diskriminering och trakasserier), bedrägeri, dataskydd, intressekonflikt osv.

Hur ska jag rapportera?

Du har möjlighet att lämna in en konfidentiell, anonym (om du så önskar) rapport antingen via telefon eller Internet.

Om jag är offer för eller ser en överträdelse, ska jag inte bara rapportera den till min chef, säkerhets- eller personalavdelningen och låta dem hantera det hela?

Du kan framföra eventuella bekymmer till din närmaste chef eller någon annan i ledningen, den juridiska avdelningen och/eller personalavdelningen. Om du inte känner dig bekväm med att göra det eller om du vill rapportera anonymt kan du nu rapportera via rapporteringsverktyget.

Varför bör jag rapportera vad jag känner till? Hur gagnar det mig?

Vi har alla rätten att arbeta i en positiv arbetsmiljö, och med denna rättighet följer ansvaret att agera på ett etiskt sätt och rapportera om en viss situation eller oegentlighet via lämpliga kanaler. Genom att samarbeta kan vi upprätthålla en hälsosam och produktiv miljö. Oegentligheter kan hota hela företaget, och strider mot våra åsikter och värderingar.

Vill ledningen verkligen att jag rapporterar?

Ja, det vill vi verkligen. Vi behöver faktiskt dina rapporter. Du vet vad som pågår inom vårt företag – både vad som är bra och vad som är dåligt. Du har kanske viss kännedom om en aktivitet som kan vara orsak till oro. Din rapportering kan minimera en potentiell negativ påverkan på företaget och våra medarbetare. Positiva förslag kan dessutom bidra till att frågor som kan förbättra företagets kultur och produktivitet identifieras.

Vart tar rapporterna vägen? Vem kan läsa dem?

Rapporterna går direkt till en säker server för att förhindra brott mot säkerhetsbestämmelserna och anonymiteten (om du så önskar). Dessa rapporter görs endast tillgängliga för specifika personer inom företaget vars uppdrag är att utvärdera rapporten, baserat på typen av överträdelse och platsen för det inträffade. Var och en av dessa rapportmottagare har utbildats för att kunna hantera rapporterna strikt konfidentiellt.

Rapporteringssäkerhet och diskretion

Av vad jag förstår skapar en rapport som jag skickar från en företagsdator en serverlogg som visar varje webbsida som min dator ansluter sig till. Visar inte detta min identitet som skapare av en rapport?

Rapporteringsverktyget skapar eller underhåller inte några interna anslutningsloggar med IP-adresser, så det finns ingen information som länkar din dator till rapporteringsverktyget. Tredjepartsleverantören, NAVEX, är i själva verket via avtal bundna att inte försöka identifiera rapportörer.

Om det känns obekvämt att rapportera från din jobbdator kan du välja att använda en dator utanför arbetsmiljön (till exempel på ett internetkafé eller hemma hos en vän osv.) genom den säkra webbsidan. Många väljer tydligen detta alternativ, eftersom data visar att färre än 12 % av rapporterna skapas under arbetstid.

Kan jag skicka in en rapport hemifrån och fortfarande vara anonym?

En rapport hemifrån, en grannes dator eller från vilken Internetportal som helst kommer att förbli säker och anonym (om du så önskar). En Internet-portal identifierar aldrig en besökare genom skärmnamn och systemet raderar Internetadresser så att anonymiteten bevaras. Dessutom är NAVEX via avtal bundna att inte försöka identifiera rapportörer.

Jag oroar mig för att informationen som jag lämnar i slutändan kommer att avslöja min identitet. Hur kan jag vara säker på att detta inte sker?

Rapporteringsverktyget är utformad för att skydda din anonymitet. Om du vill förbli anonym måste du, den rapporterande parten, däremot se till att innehållet i rapporten inte avslöjar din identitet av misstag. Till exempel, ”Från min arbetsplats bredvid Jan Smith…” eller ”Under mina 33 år…”

Är det kostnadsfria telefonnumret också konfidentiellt och anonymt?

Ja. Du kommer att ombes att uppge samma information som du skulle uppge i en Internetbaserad rapport och en intervjuare kommer att skriva ner dina svar på webbplatsen. Dessa rapporter behandlas med samma säkerhets- och sekretessåtgärder som under leveransen.

Men om jag vill kunna bli identifierad i min rapport?

Det finns en sektion i rapporten där du kan identifiera dig själv om du så önskar.

Tips och bästa praxis

Jag känner till några personer som beter sig oetiskt, men det påverkar inte mig. Varför ska jag bry mig om att rapportera det?

Vårt företag väljer att främja etiskt uppförande. Allt oetiskt uppträdande, oavsett på vilken nivå det förekommer, skadar i slutändan företaget och alla anställda, du själv inräknad. Du behöver bara tänka på vad som hänt under de nyligen inträffade bolagsskandalerna för att se de katastrofala effekter som ett skenbart oskyldigt etiskt felsteg kan ha i ett annars sunt företag. Så om du känner till något tjänstefel eller några etiska överträdelser ska du se det som en skyldighet mot dig själv och dina arbetskamrater att rapportera detta.

Jag är inte säker på om det jag har sett eller hört är en överträdelse av företagspolicyn eller involverar oetiskt uppförande, men det verkar inte helt rätt enligt min mening. Vad ska jag göra?

Lämna en rapport. Via inlämningen får du hjälp att förbereda och fylla i din rapport så att det är lätt att förstå den. Vi ser hellre att du rapporterar en situation som visar sig vara oförarglig än att du låter ett potentiellt oetiskt beteende fortgå utan kontroll, för att du är osäker.

Men tänk om min chef eller andra i ledningen är inblandade i en överträdelse? Kommer de inte att få tillgång till rapporten och börja sopa igen spåren?

Rapporteringsverktyget och rapportdistributionen är utformade så att inblandade parter inte underrättas eller får tillgång till rapporter där deras namn har uppgetts.

Tänk om jag drar mig till minnes något viktigt om händelsen efter att jag har lämnat in rapporten? Eller om företaget skulle ha fler frågor till mig angående min rapport?

När du lämnar in en rapport via webbsidan eller det kostnadsfria telefonnumret får du ett unikt användarnamn och blir ombedd att välja ett lösenord, eftersom all kommunikation mellan dig och oss är anonym och sker via denna kanal. Du kan sedan återvända till rapporteringsverktyget, antingen via Internet eller telefon, och få tillgång till originalrapporten så att du kan lägga till kompletterande detaljer eller besvara frågor som lagts in av en företagsrepresentant, samt lägga till ytterligare information som kan bidra till att lösa ett aktuellt ärende. Vi rekommenderar starkt att du återvänder till sidan inom angiven tid och besvarar eventuella frågor från företaget.

Är dessa uppföljningsrapporter lika säkra som den första rapporten?

All korrespondens via rapporteringsverktyget hålls under samma strikta sekretess som den ursprungliga rapporten, och fortsätter att vara anonym.

Kan jag lämna in en rapport även om jag saknar tillgång till Internet?

Du kan lämna in en rapport online från vilken internetansluten dator som helst. Om du saknar internetanslutning eller inte vill använda dator kan du ringa det kostnadsfria telefonnumret, dygnet runt, årets alla dagar.