Vanliga frågor och svar

Vad är SpeakUp Line?

En hälsosam kultur där människor vågar säga ifrån, präglad av öppenhet, integritet och ansvarstagande är av största vikt för att man ska kunna förebygga, upptäcka och reagera på misstänkt olämpligt uppförande eller brott mot vår uppförandekod eller relaterade policyer. Getinge uppmuntrar och förväntar sig av alla medarbetare att de rapporterar incidenter gällande icke-efterlevnad och misstänkt olämpligt uppförande med hjälp av lämpliga kanaler för rapportering.

Getinge SpeakUp Line erbjuder medarbetare och externa parter möjlighet att rapportera allvarliga efterlevnadsproblem på ett säkert och anonymt sätt. Det konfidentiella rapporteringsverktyget tillhandahålls av EthicsPoint.

Rapportering – allmänt

Hur man tar upp problem

Alla Getinges anställda har ett ansvar för att upprätthålla lämplig sekretess när det gäller arbetsgivarens aktiviteter. Men om någon upptäcker aktiviteter eller information som omfattar allvarliga efterlevnadsproblem uppmuntras alla anställda att säga ifrån och rapportera det allvarliga efterlevnadsproblemet enligt våra Instruktioner för visselblåsare och förbud mot repressalier. De tillgängliga kanalerna för att rapportera problem är följande:

  1. Anställda ska först och främst snarast diskutera eventuella problem med sin chef eller lokala HR-representant.
  2. Om den anställda inte känner sig trygg med att diskutera ett problem med sin chef eller lokala HR-representant ska han/hon kontakta en annan chef, avdelningen för Ethics & Compliance eller juridikavdelningen. Avdelningen för Ethics & Compliance kan nås via e-post Ethics.Compliance@getinge.com
  3. Om en anställd inte känner sig trygg med att ta upp ett problem med parterna i krav 1-2 kan han/hon rapportera problemet med hjälp av SpeakUp Line. SpeakUp Line är också tillgänglig för externa parter.

Vilka typer av problem ska rapporteras?

SpeakUp Line ska användas för allvarliga efterlevnadsproblem. Getinge räknar följande exempel som allvarliga efterlevnadsproblem:

  • underlåtenhet att efterleva juridiska skyldigheter och brottslig verksamhet
  • alla slags korrupta situationer och aktiviteter – till exempel intressekonflikter, bestickning, olämpliga sponsringar, donationer, gåvor eller underhållning som överskrider godtagbar standard för gästfrihet, olaglig betalning av dricks- eller smörjpengar
  • oegentligheter vad gäller bokföring och redovisning, interna redovisnings- kontroller, revisionsärenden
  • ekonomiskt bedrägeri – till exempel förskingring, missbruk av företagets tillgångar, manipulation av bokföring, stöld och förskingring av tillgångar eller oärlig ekonomisk redovisning
  • brott mot konkurrenslagstiftning – till exempel prisreglering, utbyte av priskänslig information, hemliga överenskommelser med konkurrenter
  • hemliga överenskommelser med tredje parter – alla typer av korruption i alla skeden av tredjeparts- processen, inklusive krav på mutor, riggade upphandlingar och bedrägeri.
  • handlingar som medför allvarliga risker för miljö, hälsa och säkerhet
  • diskriminering, trakasserier och mobbning på arbetsplatsen
  • allvarliga personuppgiftsincidenter med negativa konsekvenser för den berörda personens friheter och rättigheter
  • allvarliga fysiska eller elektroniska brott mot sekretess eller säkerhet
  • aktiviteter som enligt lagar, fördrag eller avtal utgör olämpligt beteende eller oetiska handlingar – till exempel användning av barnarbete eller andra brott mot mänskliga rättigheter
  • försök att dölja något av ovanstående

Vad gör jag om mitt problem inte ingår i ovanstående lista?

I ett begränsat antal land tillåter lokala lagar eventuellt endast rapportering av en viss typ. Om du vill rapportera ett problem som inte passar in i någon av de angivna kategorierna ska du kontakta Ethics & Compliance-teamet för att lämna din rapport eller få anvisningar om hur du ska rapportera problemet: Avdelningen för Ethics & Compliance kan nås via e-post Ethics.Compliance@getinge.com.

Var hamnar dessa rapporter? Vem har tillgång till dem?

Avdelningen för Ethics & Compliance (E&C) granskar rapporten, skapar ett SpeakUp-händelsenummer och bestämmer hur saken ska utredas. Följande principer gäller utredningsprocessen vid ett SpeakUp-fall:

  • Alla SpeakUp-rapporter, oavsett hur de har rapporterats, hanteras konfidentiellt av E&C-avdelningen.
  • SpeakUp Line gör det möjligt för en individ att anonymt lämna en rapport. E&C- avdelningen skickar vid behov uppföljningsfrågor via kanalen för anonym rapportering.
  • Ett fall utreds inte av någon som kan vara berörd av eller kopplad till det misstänkta problemet eller ha nära samröre med den påstådda förövaren.

Jag är osäker på om det jag har sett eller hört är ett brott mot Getinges uppförandekod, globala policyer eller lokala lagar, men jag tycker inte det verkar stå rätt till. Vad ska jag göra?

Rapportera. Vi ser hellre att du rapporterar en situation som visar sig vara harmlös än att du låter eventuellt oetiskt beteende gå obemärkt förbi för att du var osäker. Du kan också använda funktionen ”Ställ en fråga” i SpeakUp Line om du är osäker på vad du ska göra, eller kontakta Ethics & Compliance-avdelningen.

Blir det några konsekvenser för min anställning om jag rapporterar något?

Getinge har en policy som förbjuder repressalier, vilket skyddar mot alla former av repressalier mot de som tar upp en ärlig oro för något i god tro, eller samarbetar med en företagsutredning.

Om jag som anställd bevittnar ett regelbrott, borde jag då inte bara rapportera det till min chef eller HR och låta dem ta hand om det?

Ja, som anställd ska du först rapportera problemet till din chef, en annan chef eller den lokala HR-avdelningen. Om du inte kan använda något av dessa alternativ, eller om du inte är anställd, tillhandahåller vi rapporteringskanalen ”SpeakUp”.

Varför ska jag rapportera det jag vet? Vad tjänar jag på det?

Getinge har åtagit sig att bedriva affärsverksamhet med ärlighet, öppenhet och integritet. Vår integritet och vårt goda rykte är beroende av att anställda och andra som representerar Getinge uppför sig enligt högsta etiska standard och i enlighet med vår uppförandekod och våra globala policyer. Därför måste vi alla agera när brott mot dessa sker.

Jag är medveten om vissa individer som är inbegripna i oetiskt uppförande, men det påverkar inte mig. Varför ska jag bry mig om att rapportera det?

Vi delar alla ansvaret att leva och uppföra oss enligt vår värdegrund. Allt oetiskt uppförande, på alla nivåer, skadar till syvende och sist Getinge och våra anställda. Så om du känner till några händelser där olämpligt uppförande eller brott mot etiska regler skett är det din plikt att rapportera dem.

Vill ledningen verkligen att jag ska rapportera?

Det gör vi verkligen. Faktum är att vi behöver det. Vi stödjer en kultur där öppenhet, integritet och ansvarstagande råder. Du kan ha kännedom före alla andra om en aktivitet som kan utgöra ett problem. Din rapportering kan minimera den potentiella negativa effekten på företaget och våra anställda.

Vad gör jag om jag minns något viktigt om händelsen efter att jag rapporterat den?

När du har lämnat in en rapport, antingen via internet eller SpeakUp Line, får du ett unikt rapportnummer och ombeds välja ett lösenord. Med rapportnumret och ditt lösenord kan du återvända till SpeakUp-systemet igen, antingen via internet eller telefon, och komma åt originalrapporten. Där kan du lägga till mer information.

Kan jag lämna in en rapport även om jag inte har tillgång till internet?

Du kan lämna in en rapport från alla datorer som har internetåtkomst. Du kan rapportera hemifrån. Många offentliga platser, inklusive bibliotek, kan har internetåtkomst. Om du inte har tillgång till en dator eller är osäker på hur man använder den kan du ringa rapporteringslinjen ”SpeakUp”, som är tillgänglig dygnet runt, 365 dagar om året.

Säkerhet och sekretess vid rapportering

Hur upprätthålls sekretessen i SpeakUp Line?

EthicsPoint genererar eller upprätthåller inga interna anslutningsloggar med IP-adresser, så ingen information som kopplar din dator till EthicsPoint finns tillgänglig. Faktum är att EthicsPoint är avtalsbundet att inte försöka ta reda på en rapportörs identitet.

Getinge gör allt vi kan för att skydda individens identitet när han eller hon tar upp ett problem och inte vill att hans eller hennes namn ska avslöjas. .

Kan jag rapportera ett problem anonymt?

Ja. Om lokala lagar tillåter det kan du rapportera ett problem anonymt.

Som jag förstår det genererar alla rapporter jag skickar från en företagsdator en serverlogg som visar alla webbsidor som min dator ansluter till, så kommer inte denna logg att identifiera mig som den som skapat en rapport?

EthicsPoint generar inte eller upprätthåller några interna anslutningsloggar med IP-adresser, så ingen information som kopplar din dator till EthicsPoint finns tillgänglig. Faktum är att EthicsPoint är avtalsbundet att inte försöka ta reda på en rapportörs identitet.

Hur får jag återkoppling på min rapport?

När du har lämnat in en rapport får du ett rapportnummer och ombeds skapa ett lösenord. Med hjälp av dessa två identifikationskoder kan du följa upp rapporten genom att besöka SpeakUp-portalen eller ringa hjälplinjen.