Dobrodošli na prijave za Liniju etike i usaglašenosti
Početna Poruka od izvršnog Direktora Često postavljana pitanja Pravila ponašanja Politika protiv mita Ostale politike Politika zdravlja & dobrobiti Politika zdravlja i bezbednosti na radu Vodeći principi politike dobavljača Politika ljudskih prava Sanctions policy All Corporate Governance Policies

Često postavljana pitanja

1. Šta ako se radi o hitnom slučaju?

Zabrinutost zbog neposredne opasnosti od fizičke povrede ili oštećenja imovine ne treba da se prijavljuje na ovom vebsajtu. Ako vam je potrebna hitna pomoć, molimo kontaktirajte lokalne organe ili hitne službe.

2. Da li rukovodstvo zaista želi da podnesem prijavu?

CCH rukovodstvo želi i podstiče vas da prijavite saznanja koja imate u vezi sa aktivnošću koja bi mogla biti razlog za zabrinutost. Vaša prijava može smanjiti potencijalni negativni uticaj na kompaniju.

3. Upoznat/a sam sa postupcima pojedinaca koji predstavljaju kršenje etičkih pravila, ali ti postupci nemaju nikakvog uticaja na mene. Zašto bi trebalo to da prijavim?

Svi zaposleni u CCH imaju obavezu da se pridržavaju etičkih standarda kompanije. Ukoliko primetite ponašanje koje predstavlja kršenje poslovnika COBC, u obavezi ste da odmah iznesete taj problem. Ovo će pomoći kompaniji da se bavi pitanjem i da ga reši, u idealnom slučaju pre nego što postane kršenje zakona ili opasnost po zdravlje, bezbednost ili reputaciju kompanije.

Ukoliko primetim da je došlo do kršenja Kodeksa zar ne bi trebalo to da prijavim svom nadređenom, obezbeđenju ili Ljudskim resursima i njima prepustim resavanje problema?

Imate nekoliko mogućnosti da prijavite probleme: vašem službeniku za usaglašavanje sa kodeksom, vašem generalnom direktoru, vašem šefu operative, pravnom direktoru za vašu zemlju, vašem regionalnom pravnom direktoru ili glavnom službeniku za usaglašenost. Za finansijske, računovodstvene ili pitanja vezano za reviziju trebalo bi da se obratite kontroloru grupe, šefu interne revizije ili odboru za reviziju. U slučaju kršenja koja su ozbiljne prirode, kao ona koja uključuju rukovodstvo na višim nivoima, značajna novčana sredstva, finansijske greške ili kriminalne aktivnosti, njih bi trebalo prijaviti generalnom savetniku, finansijskom direktoru grupe ili šefu interne revizije. Međutim, poznato nam je da postoje okolnosti u kojima vam ne bi bilo prijatno da prijavite problem na ovaj način. U ovim okolnostima možete prijaviti korišćenjem dežurne telefonske linije.

5. Brine me da će moja prijava otkriti moj identitet. Kako možete da obezbedite moju anonimnost?

Dežurna telefonska linija je napravljena tako da zaštiti vašu anonimnost. Međutim, ukoliko želite da ostanete anonimni kao strana koja je podnela prijavu treba da se postarate da prijava slučajno ne otkriva vaš identitet. Na primer, izbegavajte izjave kao: "Od moje kancelarije koja je pored te i te osobe..."

6. Da li je besplatna dežurna telefonska linija takođe anonimna?

Da. Od vas će se tražiti da pružite informacije koje biste dali u prijavi preko interneta.

7. Šta ako ja želim da otkrijem svoj identitet u prijavi?

Postoji odeljak u prijavi za identifikaciju, ukoliko to želite. Ukoliko obelodanite svoj identitet, preduzećemo sve razumne mere predostrožnosti da vaš identitet ostane poverljiv, u skladu sa sprovođenjem temeljne i fer istrage i usaglašene sa važećim zakonom, te ćemo potvrditi vaš izveštaj i obaveštavaćemo vas o daljem toku kada je to moguće.

8. Nisam siguran/na da li je to što sam primetio/la ili čuo/la kršenje politike kompanije ili uključuje neetičko ponašanje ali to jednostavno ne izgleda u redu za mene. Šta bi trebalo da uradim?

Iskrena prijava ne podrazumeva da treba da budete u pravu kada iznesete zabrinutost; Vazno je da verujete da je informacija koju pružate tačna.

9. Kuda odlazi prijava? Ko će moći da je pogleda?

Prijave se unose na sigurni server kako bi se sprečilo kršenje bezbednosti. Prijave se šalju Službi za poslovnu reviziju koja je nadležna za pregledanje prijava koje su primljene preko dežurne telefonske linije.

10. Šta ako treba da dodam naknadne informacije nakon podnošenja prijave? Ili, šta ako kompanija ima dodatna pitanja u vezi sa prijavom?

Na kraju telefonskog poziva ili prijave preko interneta dobićete šifru prijave i biće zatraženo da kreirate lozinku. Tada možete dodati bilo koje naknadne informacije koje imate. Preporučuje se da se vratite ponovo na vebsajt/da ponovo pozovete nakon 5-7 dana da odgovorite na pitanja kompanije, ukoliko ih bude.

11. Da li su naknade prijave bezbedne kao podnošenje inicijalne prijave?

Sva prepiska na vebsajtu se održava u strogoj poverljivosti isto kao i inicijalna prijava.

12. Šta da učinim ukoliko izgubim šifru prijave i/ili lozinku?

Ukoliko se izgubi, šifra izveštaja i/ili lozinka se ne može povratiti i biće potrebno da napravite novi izveštaj.