VISSZAÉLÉS BEJELENTÉSI RENDSZER

Kérdések és válaszok

„STELLANTIS VISSZAÉLÉS BEJELENTÉSI RENDSZER” – Általánosan feltett kérdések

Mi a „Stellantis VISSZAÉLÉS BEJELENTÉSI RENDSZER”?

A „Stellantis Visszaélés Bejelentési Rendszer” egy átfogó, az adatokat bizalmasan kezelő bejelentő eszköz, amelynek segítségével a Stellantis személyzet tagjai bejelenthetik kétségeiket és útmutatást kérhetnek a Stellantis „Magatartási kódexével” vagy más társasági irányelvekkel kapcsolatban.

Miért van szükségünk egy „Stellantis Visszaélés Bejelentési Rendszer”-re?

Munkaerőnk a legfontosabb eszközünk. A Stellantis nyitott kommunikációs csatornák létrehozásával támogatni tudja a pozitív munkahelyi környezetet, és maximálisra tudja emelni a termelékenységet. A Stellantis segélyszolgálata egy hatékony bejelentési rendszert enged meg, amely segíteni fog bennünket, hogy erőfeszítéseinkkel összekovácsoljunk egy feddhetetlen és etikus döntéshozatali kultúrát támogassunk.

Mi a NAVEX?

A NAVEX egy független külső szolgáltató, amelyet a Stellantis azért fogadott fel, hogy irányítsa a „Stellantis Visszaélés Bejelentési Rendszer”-t és az esetkezelő alkalmazást.

Mi a különbség a NAVEX és az EthicsPoint között?

Az EthicsPoint a GCS Compliance Services Europe Unlimited Company (NAVEX) tulajdonában lévő és általa működtetett segélyszolgálatok és esetkezelő alkalmazás neve.

Vissza az oldal tetejére

Bejelentés - Általános

Milyen fajta helyzeteket jelentsek be?

A „Visszaélés Bejelentési Rendszer” arra lett kialakítva, hogy az alkalmazottak kérdéseket tehessenek fel és problémákat jelenthessenek be a Stellantis „Magatartási kódexével”, valamint más vállalati politikákkal és vonatkozó törvényekkel kapcsolatosan.

A Visszaélés Bejelentési Rendszer forrást jelent egy eszköz a Stellantis munkaerő számára. Bátorítjuk, hogy bármikor tegyen fel kérdéseket a Magatartási kódexszel kapcsolatban.

Ha szabálysértést tapasztalok, bejelenthetem azt a közvetlen felettesemnek, a HR, a Megfelelőségi vagy a Jogi osztálynak, hogy foglalkozzanak vele?

Amikor olyan magatartást tapasztal, amely Ön szerint esetleg sérti a „Magatartási kódex”-et vagy más társasági irányelveket, illetve a vonatkozó törvényeket, Önnek az a feladata, hogy amint tudomására jut a gyanított vagy vélt szabályszegés, a lehető leghamarabb jelentse be. Ezt megteheti a Visszaélés Bejelentési Rendszeren keresztül vagy beszélhet közvetlen felettesével, a HR, a Megfelelőségi vagy a Jogi Osztállyal, illetve eljárhat a helyi bejelentési eljárásokban megadott más módszerekkel.

Lehet bejelentést tenni az Interneten vagy a telefonon keresztül?

Igen, a folyamat lehetővé teszi mind az internetes bevitelt, mind a telefonos szolgáltatásokat.

Miért fontos bejelenteni a problémákat?

Mindnyájunknak jogunk van hozzá, hogy pozitív környezetben dolgozzunk. Ezzel a joggal együtt jár az a felelősség, hogy etikusan cselekszünk, és tudatjuk a megfelelő emberekkel, ha úgy véljük, hogy valaki nem helyénvalóan járt el. Ha együttműködünk, egészséges és termelékeny munkahelyi környezetet tudunk fenntartani. A Magatartási kódex, más vállalati politikák és a törvények megsértésének esetei az egész vállalat eszközeit, vevőkörét és hírnevét fenyegetheti. Valamely probléma bejelentése lehetővé teszi azok számára, akik az átvilágítás levezetéséért felelősek, hogy gondoskodjanak az ügy megfelelő kezeléséről.

Tényleg azt akarja tőlem a Stellantis, hogy bejelentést tegyek?

Teljes mértékben! Bátorítjuk, hogy bejelentse a problémákat és feltegye a kérdéseit. Az alkalmazottak munkaerő tagjai tudják, hogy mi zajlik a vállalatunknál, és rendelkezhetnek olyan eredeti ismeretekkel valamely tevékenységről, amely aggodalomra adhat okot. Ha bejelentést tesz, minimálisra csökkenhet a vállalatra és a munkaerőnkre gyakorolt esetleges negatív hatás.

Hová kerülnek a problémák?

A problémák közvetlenül rákerülnek a NAVEX biztonsági szerverére, hogy a biztonság semmilyen módon ne sérülhessen.

Kinek van hozzáférése a bejelentett problémához?

A bejelentett problémákat a Stellantison belül csak meghatározott, a jelentések kiértékelésével megbízott személyek számára lesznek elérhetők a bejelentett probléma jellegétől és az előfordulás helyszínétől függően. A jelentést kézhez kapó személyeket mind képzésben részesítették, hogy az adott körülmények között a lehető legteljesebb mértékben bizalmasan kezeljék a jelentéseket.

Vissza az oldal tetejére

A bejelentések biztonsága & bizalmas kezelése

Beküldhetek otthonról is problémát, és mégis maradhatok névtelen?

Mindegy, hogy hol készül a jelentés, az védett, bizalmas és névtelen marad. Egy internetes portál soha nem azonosítja be a bejelentőket a felhasználónév alapján, a NAVEX rendszer pedig minden azonosításra alkalmas információt lebont, mint például az IP címet, hogy megmaradjon a névtelenség. Sőt, a NAVEX szerződésben elkötelezte magát, hogy nem kutatja fel a bejelentő kilétét.

Legyen tisztában vele, hogy egyes országokban nem engedik meg a névtelen bejelentéseket.

Aggódom amiatt, hogy a NAVEX részére kiadott adataim alapján végső soron be lehet azonosítani a kilétemet. Hogyan gondoskodhatom róla, hogy ez ne történjen meg?

A NAVEX rendszert a névtelenség megőrzésének védelmére tervezték. Sőt, a NAVEX szerződésben elkötelezte magát, hogy nem kutatja fel a bejelentő kilétét. Névtelenségének a biztosítása érdekében önnek mint bejelentő félnek semmilyen személyre utaló részletet nem szabad felfednie a jelentésben.

Legyen tisztában vele, hogy egyes országokban nem engedik meg a névtelen bejelentéseket.

A telefonon ingyenesen hívható segélyvonal védettséget és névtelenséget biztosít?

Igen. A bejelentőktől ugyanazokat az információkat fogják bekérni, mint ha interneten adnák be a bejelentést. A képviselő közvetlenül a NAVEX biztonsági környezetbe fogja begépelni az ön válaszait. A telefonos segélyvonalon tett bejelentésekre ugyanazokat a biztonsági és adatvédelmi intézkedéseket alkalmazzák, mint az Interneten tett bejelentésekre.

Legyen tisztában vele, hogy egyes országokban nem engedik meg a névtelen bejelentéseket.

Segít, ha feltárom a kilétemet?

Rendszerint gyorsabb és hatékonyabb kivizsgálni egy bejelentést, ha a Stellantis csapata közvetlenül az ügyet bejelentő személynél utána tud járni a dolgoknak. Ha felfedi a kilétét, minden ésszerű erőfeszítéssel igyekeznek titokban tartani az adatait. Csak akkor válik nyilvánossá a kiléte, ha erre a megfelelő nyomozás lefolytatásához szükség van, a jogi eljárások megkövetelik, vagy ha a helyi törvények vagy a helyi vállalati rendelkezések előírják. A Stellantis semmilyen formában nem tűri egy probléma jóhiszemű bejelentésének megtorlását.

Hogyan követhetem figyelemmel a probléma sorsát, ha a névtelenséget választom?

Amint végzett a probléma bejelentésével, kap egy jelentéskódot, és létre kell hoznia egy jelszót. Ezzel a két azonosító adattal nyomon tudja követni a bejelentését, akár a „Visszaélés Bejelentési Rendszer” portál felkeresésével, akár a telefonos segélyvonal felhívásával. Lehet, hogy a benyújtást követően néhány napot várnia kell, mielőtt nyomon követhetné a probléma sorsát, és ellenőrizheti, hogy vajon kértek-e már öntől további információkat. Ahhoz, hogy gondoskodni lehessen az ügy és az érintett felek védelemről védelméről, nem szabad megadni az eset részleteit.

Mi történik, ha elveszítem a jelentéskódot vagy a jelszót?

Ahhoz, hogy a legmagasabb szintű titoktartást meg lehessen tartani, akár a jelentéskód, akár a jelszó elvesztése esetén a rendszer egy új probléma bejelentését fogja kérni öntől. Meg kell említenie, hogy az új jelentés egy már korábban benyújtott jelentéshez kapcsolódik.

Vissza az oldal tetejére

Ötletek & legjobb gyakorlatok

Ismerek néhány személyt, akiknek a viselkedése nem etikus, de ez nem érint engem. Miért kellene bejelentem az ügyet?

A Stellantis az etikus magatartás támogatása mellett döntött. Minden etikátlan magatartás, bármilyen szintű legyen is, végső soron sérti a vállalatot és annak összes alkalmazottját, így önt is. Katasztrofális hatások jelentkezhetnek az amúgy látszólag ártalmatlan rossz döntés következtében. Ha tudomására jut egy vélhetően rosszhiszemű magatartással vagy az etikus magatartás megsértésével kapcsolatos eset, tartsa kötelességének az eset bejelentését, bármilyen jelentéktelennek tűnik is az kezdetben.

Nem vagyok biztos benne, hogy az, amit tapasztaltam vagy hallottam, sérti-e a Stellantis Magatartási kódexét, a vállalati politikát, a vonatkozó törvényt, és etikátlan magatartásnak számít-e, de egyszerűen nem találom jónak. Mit kell tennem?

Nyújtson be jelentést a problémáról. A NAVEX segíthet önnek a jelentés elkészítésében és benyújtásban, hogy a probléma megfelelően érthető legyen. A Stellantis szívesebben veszi, ha egy később ártalmatlannak bizonyuló helyzetet jelent be, mintha hagyná, hogy bizonytalanságból elsikkadjon egy esetleges etikátlan vagy törvénysértő magatartás.

Mi a helyzet akkor, ha a főnököm vagy valamelyik vezető érintett a szabálysértésben? Meg fogják kapni a bejelentést?

A NAVEX rendszer és a bejelentést terjesztő protokollok úgy vannak kialakítva, hogy az érintett feleket nem tájékoztatják a nevüket említő bejelentésekről, illetve nem engednek hozzáférést számukra ezekhez a bejelentésekhez, hacsak a helyi törvények ezt elő nem írják.

Mi lenne, ha valami fontos jutna eszembe az esetről a bejelentés benyújtása után?

Ha a „Visszaélés Bejelentési Rendszeren” keresztül nyújt be egy bejelentést akár a portálon, akár a NAVEX telefonos rendszerén keresztül, kapni fog egy egyedi jelentéskódot, és választania kell egy jelszót. A jelentéskóddal és a jelszóval újra beléphet a NAVEX rendszerbe, akár az interneten, akár telefonon, és hozzáférhet az eredeti jelentéshez. Ezen a ponton további adatokat adhat meg.

Mi a helyzet akkor, ha kérdésük lenne hozzám a bejelentésemmel kapcsolatban?

A NAVEX rendszerben van egy olyan funkció, amely segítségével a Stellantis képviselői kérdéseket tehetnek fel önnek, még ha ön névtelenül tette is a bejelentést. Amikor megkapja a jelentéskódot, tájékoztatjuk arról, hogy várakozásaink szerint mennyi időbe fog telni a bejelentés feldolgozása. Javasoljuk, hogy amint ez az idő lejár, ellenőrizze, nem jelentek-e meg kérdések. Ha lehetőséget ad egy ilyen párbeszédre, elősegíti az ügyek kivizsgálását.

A bejelentések utánkövetése ugyanolyan biztonságos, mint az első bejelentés?

A NAVEX összes levelezését ugyanolyan szigorú titoktartással kezeljük, mint az eredeti jelentést, a névtelenség keretei között, ha ön így dönt, a helyi törvényekben és a helyi vállalati rendelkezésekben megengedett mértékig.

Akkor is benyújthatok jelentést, ha nincs internetes hozzáférésem?

Bejelentés bármely internet-hozzáféréssel rendelkező számítógépről benyújtható a „Visszaélés Bejelentési Rendszeren” keresztül. Ha nincs számítógépes hozzáférése, vagy nem szeret számítógépet használni, felhívhatja a Feddhetetlenségi Segélyszolgálatot, amely az év 365 napján, napi 24 órában rendelkezésre áll. A weboldalon és az Önök helyi kiadványaiban országokos lebontásban megadott nemzetközi tárcsázási lehetőségek állnak rendelkezésre.

Vissza az oldal tetejére
GYIK