Dobrodošli na Liniji za etiko in skladnost
Domov Sporočilo Glavnega izvršnega direktorja Pogosta vprašanja Kodeks poslovnega ravnanja Protipodkupovalna politika Ostale politike Politika zdravja in dobrega počutja Politika varnosti in zdravja pri delu Temeljne smernice za dobavitelje Politika glede človekovih pravic Sanctions policy All Corporate Governance Policies

Pogosta vprašanja

1. Kaj če gre za nujen primer?

Zaskrbljenost glede neposredne nevarnosti fizične poškodbe ali poškodovanja premoženja se ne prijavlja na tej spletni strani. Če potrebujete nujno pomoč, se prosimo obrnite na pristojne lokalne organe ali nujno pomoč.

2. Ali vodstvo res želi, da naredim prijavo?

Vodstvo CCH želi in vas spodbuja k prijavi, če veste, da je prišlo do primera, ki bi lahko bil razlog za skrb. Vaša prijava lahko zmanjša potencialni negativni vpliv na podjetje.

3. Vem za nekatere posameznike, ki so vpleteni v neetično ravnanje, vendar to ne vpliva name. Zakaj bi se trudil s prijavo?

Dolžnost vseh zaposlenih CCH je, da vzdržujejo etične standare podjetja. Če ste opazili obnašanje, ki bi lahko predstavljajo kršitev COBC, morate nemudoma na to opozoriti. S tem se bo lahko podjetje posvetilo problematiki in jo odpravilo, v najboljšem primeru še predno postane kršitev zakona ali tveganje za zdravje, varnost in ugled podjetja.

4. Če opazim kršitev, ali ni bolje, da jo prijavim svojemu nadrejenemu, varnostni službi ali kadrovski službi in pustim, da se oni ukvarjajo tem?

Vašo zaskrbljenost lahko prijavite na več načinov: vašemu generalnemu direktorju, nadrejenemu, pravni službi, regionalni pravni službi. Finančne, raunovodske ali revizijske zadeve prijavite Group Controller-ju ali Vodji notranje revizije. Hude kršitve, ki med drugim vključujejo višje vodstvo, visoke finančne zneske, finančne zlorabe ali kriminalne aktivnosti, se prijavijo General Counsel, Finančnemu direktorju celotne skupine ali Vodji notranje revizije. Kljub temu se pa zavedamo, da obstaja možnost, da se ob takšni prijavi ne boste počutili prijetno. V tem primeru lahko oddate svojo prijavo s klicem na dežurno številko.

5. Skrbi me, da bo ob moji prijavi razkrita moja identiteta. Kako lahko zagotovite anonimnost?

Sistem dežurne številke je zasnovan tako, da ščiti vašo identiteto. Kljub temu pa morate ob prijavi zagotoviti, da prijava ne bi po naključju vsebovala informacij, ki bi lahko razkrile vašo identiteto. Izogibajte se izjav, kot naprimer "Moja pisarna je poleg pisarne Janeza Novaka..."

6. Je klic na brezplačno telefonsko številko tudi anonimen?

Ja. Prosili vas bomo, da posredujete iste informacije, kot bi jih posredovali pri spletni prijavi.

7. Kaj pa v primeru, če želim, da se ve, da sem jaz oddal prijavo?

V sami prijavi je del namenjen identifikaciji, če želite, da se vas prepozna. Če boste razkrili svojo identiteto, bomo uporabili vse primerne ukrepe, da bo ostala vaša identiteta zaupna, skladno s temeljito in pošteno preiskavo in glede na primerno zakonodajo. Poleg tega vas bomo lahko obvestili o stanju in napredku preiskave, če bo to možno.

8. Nisem prepričan, če je to, kar sem videl ali slišal, kršitev družbene politike, oziroma če to predstavlja neetično ravnanje, vendar se mi zdi, da to ravnanje ni najbolj primerno. Kaj naj storim?

Iskrena prijava ne pomeni, da morate biti prepričani, ko date prijavo. Prepričani morate biti le v to, da je vaša prijava resnična in točna.

9. Kam bo šla moja prijava? Kdo jo bo lahko videl?

Prijave se shranijo na varnem strežniku, da bi se preprečil vdor v sistem. Prijave se pošljejo na sedež družbe (Corporate Audit Department), ki je odgovoren za pregled prijav oddanih preko dežurne številke.

10. Kaj pa, če želim kasneje sporočiti dodatne informacije? In kaj, če ima podjetje dodatna vprašanja glede prijave?

Na koncu telefonskega klica ali prijave preko spleta boste prejeli kodo prijave in prosili vas bomo za kreiranje gesla. Do osnovne prijave lahko dostopate z uporabo te kode in gesla, nato pa lahko sporočite kakršnekoli dodatne informacije ali podatke, ki jih imate. Zelo je priporočljivo, da po 5-7 dneh ponovno preverite spletno prijavo ali prijavo preko telefona, da preverite, če so se pojavila dodatna vprašanja glede prijave.

11. So dodatne prijave prav tako varne, kot je prvotna?

Vsa korespondenca na spletni strani je enako zaupna, kot prvotna prijava.

12. Kaj naj storim, če izgubim Kodo prijave in/ali geslo?

Kode prijave in/ali gesla ni možno obnoviti. V tem primeru je potrebno narediti novo prijavo.