Raportați o situațieUrmăriți evoluția unei sesizări Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Despre Ethics Point

Ce este Ethics Point?

Ethics Point este o aplicație globală aleasă de grupul Enel pentru a ajuta managerii și angajații să lucreze împreună pentru lua măsuri împotriva fraudelor, abuzurilor și altor comportamente neadecvate la locul de muncă, cultivând în același timp un mediu de lucru pozitiv.

Sesizări - Generalități

Pot să fac o sesizare atât prin internet cât și telefonic?

Da, cu Ethics Point aveți posibilitatea de a semnala o situație în mod confidențial, anonim, fie prin internet, fie telefonic.

Ce fel de situație pot semnala?

Ethics Point este un instrument de comunicare ce ofera o cale de semnalare a oricărei posibile violări a Codului Etic al Enel.

Unde ajung aceste sesizări? Cine le poate accesa?

Sesizările sunt introduse direct pe serverul Ethics Point, pentru a preveni orice posibilă încălcare a securității informației. Ethics Point transmite aceste sesizări doar anumitor angajați ai companiei, însărcinați cu evaluarea lor, în funcție de tipul violării și al locului incidentului. Fiecare persoană însărcinată cu primirea acestor sesizări a urmat un program de instruire specific, pentru a învăța cum să le gestioneze dupa criterii de confidențialitate maximă.

Nu este acest sistem doar o metodă de control al angajaților?

Ethics Point constituie un aspect pozitiv al filozofiei noastre, din moment ce garantează tuturor posibilitatea de a lucra într-un mediu de lucru protejat, etic și în condiții de siguranță. Toți angajații sunt încurajați să utilizeze sistemul pentru a obține îndrumări privind dilemele etice, a oferi sugestii pozitive sau a-și exprima îngrijorările. O comunicare eficace la locul de muncă este vitală în ziua de azi, iar acesta este un instrument excelent pentru îmbunătățirea comunicării.

Am ales un instrument optim pentru gestionarea sesizărilor, care ne permite să respectăm obligațiile de conformitate și în același timp să propunem o abordare constructivă a semnalării neregulilor.

Siguranța și Confidențialitatea Sesizărilor

Am înțeles că, atunci când o sesizare este trimisă de pe un computer al companiei, este generată o înregistrare pe un server, care arată toate site-urile web la care este conectat computerul. Poate fi utilizată această înregistrare pentru a mă identifica drept autor al sesizării?

Ethics Point nu generează și nu reține niciun jurnal intern al conexiunilor cu adrese IP, astfel încât nu sunt disponibile informații care să facă legătura între computerul utilizatorului și aplicația Ethics Point. De fapt, prin contract, Ethics Point nu poate folosi niciun instrument pentru a identifica autorii sesizărilor.

În cazul în care aveți rețineri să faceți o sesizare de pe computerul de la birou, aveți opțiunea de a utiliza un computer extern companiei (cum ar fi unul dintr-un Internet-cafe, computerul unui prieten etc.) prin intermediul site-ului securizat EthicsPoint. Aceasta este soluția adoptată de majoritatea utilizatorilor - datele EthicsPoint arată că mai puțin de 12% din sesizări sunt generate în timpul programului de lucru.

Îmi pot menține anonimatul chiar dacă depun o sesizare de acasă?

Sesizările de la domiciliu, de pe computerul unui vecin sau de pe orice portal internet, raman sigure și anonime. Portalul internet nu afișează niciodată numele vizitatorului pe ecran, iar sistemul Ethics Point elimină automat adresele internet, pentru a asigura anonimatul complet. Mai mult, Ethics Point se angajează prin contract să nu urmărească identitatea persoanei care face o sesizare.

Mă tem că informațiile pe care le furnizez către Ethics Point, în cele din urmă, îmi vor dezvălui identitatea. Cum mă puteți asigura că asta nu se va întâmpla?

Ethics Point este conceput în așa fel încât să vă protejeze anonimatul. Cu toate acestea, și dumneavoastră, persoana care semnalează, trebuie să vă asigurați că nu vă veți dezvălui identitatea accidental în textul sesizării. De exemplu, menționând „de la biroul meu, aflat lângă cel al domunului Popescu” sau „la cei 33 de ani ai mei", etc.

Se mențin confidențialitatea și anonimatul chiar și prin linia telefonică gratuită?

Da. Vi se va solicita să furnizați aceleași informații pe care le-ați furniza folosind aplicația pe internet, iar un intervievator va introduce răspunsurile pe site-ul Ethics Point. Aceleași măsuri de securitate și confidențialitate sunt aplicate și sesizărilor telefonice.

Ce ar trebui să fac dacă totuși vreau să fiu identificat(ă) când fac sesizarea?

La descrierea sesizării, există o secțiune în care vă puteți identifica, dacă doriți.

Sfaturi și bune practici

Ce se întâmplă dacă îmi amintesc ceva important despre incident după ce l-am semnalat? Dar dacă firma are întrebări suplimentare privind sesizarea mea?

Atunci când depuneți o sesizare pe site-ul Ethics Point sau prin call centerul Ethics Point, primiți un nume de utilizator unic și vi se cere să vă alegeți o parolă. Puteți reveni în aplicația Ethics Point fie prin internet, fie telefonic și puteți accesa sesizarea originală pentru a adăuga mai multe detalii sau pentru a răspunde întrebărilor formulate de un reprezentant al companiei, adăugând informații suplimentare care vor ajuta la rezolvarea problemelor descrise. Este recomandat să reveniți pe site în intervalul de timp indicat, pentru a răspunde întrebărilor companiei. Dumneavoastră și compania ați intrat acum într-un dialog anonim, unde situațiile nu sunt doar identificate, ci pot fi și soluționate, indiferent de complexitate.

Sunt aceste reveniri la sesizări la fel de sigure ca și sesizarea inițială?

Toate comunicările în Ethics Point sunt gestionate cu același nivel de confidențialitate pentru a păstra anonimatul.

Pot depune o sesizare dacă nu am acces la internet?

Puteți depune o sesizare la Ethics Point de pe orice computer care are acces la internet. Puteti trimite sesizarea de acasă. Multe locuri publice au computere conectate la internet. Dacă nu aveți acces sau nu aveți obiceiul să folosiți un computer, puteți apela linia telefonică gratuită Ethics Point, care este disponibilă 24 ore pe zi, 365 de zile pe an.